De NOAA satelliet(en) ontvangen
Op een hoogte van ongeveer 850 tot 880 km vliegen enkele nog bruikbare weersatellieten om de Aarde. Ze zijn ooit gebouwd op een gebruik van 2 jaar, maar sommige zijn al 20 jaar oud en werken nog prima!Ze zijn in opdracht van het agentschap van de federale overheid in de USA gebouwd, dit is de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) en zij houdt zich bezig met meteorologie en oceanografie. Het lijkt een beetje op ons KNMI, maar dan nog veel uitgebreider.
Met deze NOAA satellieten worden beelden gemaakt (in stroken gescand) van de Aarde en daarmee worden zicht (wolken: dun, dik of geen) en temperatuur (infrarood gemeten) in beeld gebracht. De signalen worden naar de Aarde gezonden via radiosignalen, op een frequentie tussen 137 en 138 MHz. Dat signaal is prima te ontvangen met de RTL-USB stick in combinatie met de SDR-Sharp software.
Dit is NOAA 19 satelliet die uitzendt op 137.100 MHz
Met de SDR# software kan niet alleen het radiosignaal van een NOAA satelliet worden ontvangen, het kan ook opgenomen worden! Dat heb ik in 2019 (in Lochem) gedaan. De door mij gebruikte antenne is een Diamond x50n, opgesteld op een epoxy mast en 5 meter boven de grond. Ontvangen wordt alleen het hoorbare/afluisterbare radiosignaal van de NOAA satelliet. Mijn opgenomen geluidsfragment begint direct (ik kwam er te laat achter dat de satelliet al binnen bereik was).
De opnamen zijn gemaakt op 22 juni 2019 en begonnen op 16:15 uur en 46 seconden, met elke 10 seconden een schermafdruk tot 16:23 uur en 56 seconden.
Aan aan het eind valt het signaal weg in ruis en zijn satelliet en radiosignaal verdwenen achter de horizon.
De stoorbalken in het eindresultaat zijn ontstaan doordat het signaal even weg is gevallen. Mijn antenne staat direct achter een walnotenboom opgesteld en door de boom en blaadjes heen kan je niet kijken, dus ook even niets ontvangen. Dat veroorzaakt de ruis in het geluid en de ruisbalken in het beeld.
Wat ook wel even wennen was, is dat de ontvangst van het satellietsignaal in het zuiden begon en dat hij langzaam naar het noorden ging. Het plaatje moest dus even op de kop gezet worden om het te begrijpen..
De baan van de gevolgde satelliet is rood en de rode stip is de plaats van ontvangst (NL). De rode cirkel is het maximale bereik van de satelliet.
Enkele hiaten in de animatie zijn ontstaan doordat ik op dat moment meerdere computertaken tegelijk heb uitgevoerd. Een verklaring van de kleuren van de satellietbanen (niet alle satellieten waren in het bereik van het kaartje zichtbaar): - rood: NOAA 19 - oranje: NOAA 18 - geel: International Space Station (ISS) - violet: NOAA 15 - bruin: FOX-1D (AO-92) |
Dit is het resultaat na omzetting van radiosignaal naar beeld: links is het infrarood beeld (temperatuur) en rechts het zichtbaar licht. |
Werkwijze
Voor het decoderen komen twee werkwijzen in aanmerking:- Live
- Opgenomen
Het reeds opgenomen NOAA audiosignaal mag niet bewerkt zijn, dus geen filters toepassen en geen smalle bandbreedte of anderszijds beperken van het audiosignaal.
Storing is en blijft storing en ruis is en blijft ruis..
Software
Het geluid van de NOAA satelliet is redelijk eenvoudig te ontvangen met de SDR-Sharp software. Met de Audio recorder plugin is het prima op te nemen tot een WAV bestand.Het reeds opgenomen signaal kan gedecodeerd worden met de noaa-apt software. Hier gaat een WAV bestandje in en er komt een JPG plaatje uit, in grijstinten (bijgaande voorbeelden zijn hiermee gemaakt)
Line of sight
De horizon ligt bij 1 meter hoogte op 3,5 kilometer afstand. Bij 10 meter hoogte is dat op 35 kilometer afstand en bij 10 kilometer op 350 kilometer.Verder luisteren kan je dus echt niet, omdat de Aarde gewoon rond is en aan de achterkant, in de schaduw van de Aarde, kan je deze radiosignalen dus ook niet horen. Ze hebben ook geen eigenschappen waardoor ze via lagen die om de Aarde liggen meebuigen, eromheen stuiteren of er dwars doorheen gaan.
Kort gezegd: als je het hier zelf op Aarde kan zien, dan kan je het ook horen, mits je natuurlijk wel de juiste apparatuur hebt en er radiosignaal wordt uitgezonden.