Het ISS ontvangen
Op een hoogte van ongeveer 400 km vliegt met een snelheid van bijna 28000km/uur het International Space Station om de Aarde.In dit Ruimtestation worden wetenschappelijke experimenten gedaan, in een zwaartekrachtvrije omgeving. De astronauten in het ISS communiceren onder andere via de frequentie 145.800 MHz met de aarde en dat signaal is prima te ontvangen met de RTL-USB stick in combinatie met de SDR-Sharp software.
In 2017 verbleef de Italiaanse astronaut Paolo Nespoli (OR4ISS) in het ISS (International Space Station) en in 2018 verbleef er de Duitse Astronaut Alexander Gerst (DP0ISS).
In hun vrije vrijetijd (de beste mensen hadden meer te doen!) maakten zij tussendoor vanuit het ISS radiocontact met scholen, organisaties en radiozendamateurs op de Aarde.
Met de SDR# software is niet alleen dit radiosignaal van het ISS te ontvangen, het kan ook opgenomen worden en dat heb ik in 2017 (in Markelo) en 2018 (in Lochem) gedaan. De antenne is een x50n en die heb ik opgesteld op een epoxy mast, 5 meter hoogte boven de grond. Op deze opnamen is dus alleen het retourcontact van het ISS hoorbaar, aan het begin hoor je vanuit de ruis hoe het ISS (en dus ook het radiosignaal) boven de horizon komt. |
Enkele foto's en een geluidsfragment van 2017 staan in een 'open directory' ter download.
Line of sight
De horizon ligt bij 1 meter hoogte op 3,5 kilometer afstand. Bij 10 meter hoogte is dat op 35 kilometer afstand en bij 10 kilometer op 350 kilometer.Verder luisteren kan je dus echt niet, omdat de Aarde gewoon rond is en aan de achterkant, in de schaduw van de Aarde, kan je deze radiosignalen dus ook niet horen. Ze hebben ook geen eigenschappen waardoor ze via lagen die om de Aarde liggen meebuigen, eromheen stuiteren of er dwars doorheen gaan.
Kort gezegd: als je het hier zelf op Aarde kan zien, dan kan je het ook horen, mits je natuurlijk wel de juiste apparatuur hebt en er radiosignaal wordt uitgezonden.