JOTA


JOTA 2019 location:
Scoutinggroep De Witte Wieven
Vordenseweg 9
7241RL Lochem
 
Scouting De Witte Wieven on Social Media:
Facebook
 
Op 18-19-20 oktober 2019 werd het landelijke JOTA-JOTI evenement gehouden en daar deed ook de Witte Wieven Groep aan mee. Dit jaar moesten er stropers worden gepakt en wilde dieren uit kooien worden bevrijd, door het oplossen van verschillende vraagstukken en uitvoeren van opdrachten.
Ook was er een opdracht om een contact met het ISS (International Space Station) te analyseren. Het betrof een interview van leerlingen van een Belgische school met Andre Kuipers, in 2012. Hiervoor hebben wij nauw samengewerkt met het ISS kantoor en inmiddels ook bevestigingskaarten (QSL) ontvangen.
 



 
In het kader van: als je het kan zien, dan kan je het ontvangen (mits er wel wat wordt uitgezonden) geeft de volgende kaart een overzicht van de gemaakte spraakverbindingen, die onze scouts met andere scouts op de 2-meterband hebben gemaakt:
 

 
Onze antenne staat bij het groene rondje.
De meest verre VHF verbinding was dit jaar met Denekamp, op 47 kilometer afstand. Met onze antenne op een voethoogte van 9 meter en met de Paasberg tussen ons in, is dat al een hele prestatie. De verste afstand in het verleden was over 77 kilometer, met Baarn in 2017.
 
 
De meest verre Korte Golf verbindingen werden dit jaar op 80 meter gezien door Bart (PE1RIK/J), bij het uitzenden en ontvangen van plaatjes. Dit heet Slow Scan TV en die techniek wordt gebruikt om met de radio, lijn voor lijn op een spraakkanaal een plaatje te verzenden.
 

Lunacharskogo - Rusland, deze afstand is 1673 km.
 
 

Berdsk - Rusland, deze afstand is 4825 km.
 
Voor deze HF verbindingen is een QSL kaart (bevestigingskaart) aangevraagd, het is een kwestie van tijd en geluk of we deze uit Rusland gaan ontvangen.
 
Witte Wieven JOTA 2019 Station info
Location height: 21 mtrs.
QTH codes: ITU 27 / Reg. 48
QTH loc: JO32ED 64XU
Latitude: 52.145176 N
Longitude: 6.391468 E
 
Witte Wieven JOTA 2019 QSL info
QSL: PSE direct, NO bureau
QSL Adress: Tramstraat 59
Postal code: 7241 CH
City: Lochem
The Netherlands
 
Witte Wieven JOTA 2019 -PE1RIK/J-TRX
VHF antenna: 2x20m dipole
Height: 9 mtrs.
TRX: ICOM 706 classic
TX PWR: 100 Watt max.
Coax cable: 30 mtrs. H213
 
Witte Wieven JOTA 2019 -PD2LOC-TRX
VHF antenna: Diamond x-300
VHF mast: 3x 3m, steel pipes
Mast length: 9 mtrs.
TRX: Yaesu FT 991A
TX PWR: 100 Watt max.
Coax cable: 20 mtrs.
 
HF antenna: End-Fed 20m
Height: 9 mtrs.
Witte Wieven JOTA 2019 -PD2EW-RX Monitor
VHF antenna: Diamond x-50
VHF mast: epoxy sticks 4x 1m20
Mast length: 5 mtrs.
RX: RTL-USB stick, SRD-Sharp software
Coax cable: 30 mtrs. HighFlex-7
 
 

JOTA 2019
Na wat overleg en bijpraten werd besloten dat de Witte Wievengroep ook in 2019 weer zou deelnemen aan de JOTA/JOTI. Met Babs, Daan en Jorn aan het scoutingstuur, de 'nieuwe' computers in de JOTI aanhanger en dit jaar maar liefst 3 zendamateurs op de achterbank konden wij vertrekken. Met enkele lieve ouders, voor hulp in de keuken en bij de begeleiding, waren alle ingredienten voorhanden om er een leuk JOTA/JOTI weekend van te maken! Vrijdag om 16.00 was het clubhonk open en begonnen we met de opbouw. Het JOTI lokaal was al ingericht, daar stond alles al klaar.
 
Bart werd dit jaar weer de JOTA callhouder (PE1RIK/J) en onder zijn radionaam mocht in dit weekend via de radio uitgezonden worden. Wijnand (PD2LOC) ondersteunde de verbindingen op VHF en UHF en Erik (PD2EW) was de achtervang om in te vallen. Het drietal kreeg dit jaar ook hulp uit onverwachte hoek van Hugo (verantwoordelijk voor de radar, mooi gespoten in de kleuren zwart en geel en nodig bij een moeilijke opdracht) en Sam (voor de uitleg -als dat nodig zou zijn- en bij het afmeten van een goed werkende 2x 20 meter dipoolantenne).
 
Een fraaie en goed geimproviseerde antennemast -om daar de X300 antenne bovenop te zetten- kon ook dit jaar weer dienst doen als steunpunt voor de kortegolfantenne (End-Fed). Met vereende krachten werd de 9 meter mast rechtop gezet, maar de tuidraden bleken te kort! Ze werden verlengd en aan de regenpijp, een boom en over het dak heen aan een betonpaal geknoopt.. waar dat sisal touw al niet goed voor is. De bezem werd ook nog even door de radiohut gehaald, waarna ook die ruimte kon worden ingericht. De x50 en de x200 verticale antenne vonden dit jaar hun stek achter het clubhonk, op de 9 meter aluminium telescoopmast die geleend was van Tessa's vader Edwin (PD2AVS). De 2x20 meter draad voor de kortegolfdipool ging ook de bomen in en een uurtje later stonden de eerste radio's al goed werkend hun eerste geluidjes te geven, TOP! 't Is tijd voor de Pizza..!
 
De eerste jongelui kwamen inmiddels nieuwsgierig om de hoek kijken. Ook veel bekende gezichten, dat maakt het elk jaar weer vertrouwd. Het avond-/nachtspel werd gestart en de JOTA opening, elk jaar om 22.00 via de radio, kwam ook dit jaar weer terwijl het spel al was begonnen. Onze aanmelding geschiedde eenzaam, bij het drietal in de radiohut, maar wat nog belangrijker was.., verderop in het JOTI lokaal werd het radioverkeer van de stropers afgeluisterd. De aanwijzingen, uitgezonden door de stropers, maakten veel duidelijk. Via opdrachten kon men aanwijzingen verkrijgen om de door de stropers gevangen wilde dieren, opgesloten in kooien, te bevrijden. Het luisteren en overleggen bleek overigens wel een fijn rustmomentje van ruim 4 minuten op te leveren.
 
De eerste scouts waren ook al bezig met het Andre Kuipers spel: luister naar een interview dat Andre in 2012 hield vanuit het ISS, met leerlingen van een Belgische school. De opdracht was: bedenk zelf hoe of waarover de vragen zouden zijn of gaan. Dit bleek een dikke 10 minuten serene rust op te leveren en het lukte de eerste deelnemers op de vrijdagavond al om de opdracht te voltooien. Elke deelname levert straks een echte QSL bevestigingskaart op van het ISS, via Frankrijk. Er zijn er maar weinig die zoiets hebben..
 
De jongelui bleven slapen, Chantal (uit het TV programma: Chantal blijft slapen) was er dit jaar weer niet bij.. De volgende morgen reveille, maar dat bleek niet nodig want de meesten waren er toch al vroeg uit. De radio's gingen aan en nu voor het 'echie'.. en voor de aantekeningen in het opdrachtenboekje.
 
Bart ging aan het werk met SSTV op 80m en wisselde met Wijnand af voor regionale/landelijke contacten op VHF. Erik was als vliegende keep in het JOTI lokaal aanwezig met SDR radio, waarop je mee kon luisteren met amateurradio, vliegtuigen, de gespeelde portofoonopdrachten en natuurlijk ook de Andre Kuipers opdracht.
 
De welpen kwamen binnen en de eerste mopjes werden verteld via de radio: Het is groen en zit op een hek.. en: 't is blauw en niet zwaar..
 
Het programma ging verder met een gezamenlijke lunch rond 12 uur. Ook was er visite: de JOTA organisatie overhandigde ons het deelnamecertificaat!
 
Om 15.00 uur was er nog een inloopmomentje voor familie en bekenden en daarna... nog 'effe' de wilde dieren bevrijden met de sleutels die ontvangen waren bij de opdrachten. Dat ging wat moeilijk, maar we zijn de stropers mooi te slim af geweest! Om 16.00 nog wat uitleg aan de ouders over radio, het zenden, antennes en de techniek en om 17.00 waren de auto's bijna allemaal weer ingepakt. Zo keerde de rust weer terug in het bos in Lochem. Opnieuw een geslaagde JOTA.. en weer een streepje bij de successen!
 
In de avond heb ik het door mij geleende aluminium telescoopmastje nog even teruggebracht naar Warnsveld. Onderweg heb ik nog een portofoonverbinding met de Karel Doormangroep (PE1BBG) gehad (Anne) tot ik voor een ziekenauto achter mij -die mij wilde inhalen- wel heel erg snel de berm in moest. Op de terugweg ben ik nog even bij de ZONA groep in Warnsveld beland en daar heb ik nog een leuk gesprek gehad met hun zendamateur (PD3HI) en zij hadden me daar toch een mooie antennemast!
 
Tot volgend jaar!
 
Erik (PD2EW)